Официално разгонване на Руската академия на науките

- 1 min

Вчера в руския парламент (Государственная Дума) бе приет закон за „реформиране“ на Руската академия на науките (РАН), който се заключва в отнемане на недвижимостта на РАН и на отнемане на възможността за избор на научни задачи от учените.

Преди няколко месеца излезе проектозакон, чрез който се прехвърлят зданията на РАН в новообразувана бюрократична дирекция (разбирайте, която да определя за какви офиси да се дават кабинетите и какви апартаменти да се строят). Оттогава учени от различни институти излизаха на протести, в резултат на което бяха направени известни поправки в проектозакона, които да поуспокоят протестиращите. Преди седмица поправките бяха върнати и вчера законът беше приет както е бил замислян в началото. Протестиращите погребаха академията.

В блога си преподавателят ми по макроеволюция, Александр Марков, превежда на прост език няколко пункта от новия закон:

Всъщност, РАН наистина имаше нужда от реформа. Истинска реформа. Е, амин. А това, което ми е по-интересно, е, когда „нашите“ ще се сетят да направят такава „реформа“. Или на БАН имотите не са толкова тлъсти, колкото на РАН в центъра на Москва?

Pesho Ivanov

Pesho Ivanov

comments powered by Disqus
cv photos couchsurfing rss facebook twitter github youtube topcoder mail protonmail spotify instagram linkedin